Business Doctor

Business Doctor

Általános felelősségbiztosítás

2016. szeptember 01. - Business Doctor

Milyen eseményekre nyújthat fedezetet?

Egy általános felelősségbiztosítás mentesíteni tudja a vállalkozást olyan dolgok alól, amelyekért alapesetben a cég tartozna felelősséggel, azaz:

  • Cég által okozott személyi kár
  • A személyi kárból keletkező, jogsértésen alapuló sérelemdíj igények (azaz, ha a vállakozást beperlik, mert mondjuk az egyik alkamazottunk indokoatlanul megalázta/megszégyenítette, vagy átverte az üzletben)
  • Cég által okozott vagyoni kár
  • Cég által okozott kárigénnyel kapcsolatos társadalombiztosítási igények (pl. akinek kárt okozott a cégünk, táppénzre kerül, és a táppénz és a teljes bejelentett jövedelem közti különbséget [40%] be akarja vasalni a társaságon)
  • Minden olyan dolog ide tartozik még, ami a társaság általános működéséből adódóan előfordulhat. Klasszikus példa, hogy elfelejtjük ellapátolni a havat a járdánk elől (ez ugyan is kötelező), idős néni a banyatankkal nem várt rallyzásba kezd a jégen, combnyakját töri, a műtétet meg a cég kell, hogy állja. Vagy egy vihar közepette egy cégtábla ráesik egy közelben parkoló autóra, stb.

10401603_946696628698499_6623503420523500610_n-635x473.jpg

Mire biztosan nem terjed ki egy általános felelősségbiztosítás?

Sokkal fontosabb kérdés, hogy milyen kizárásokat tartalmaz a szerződés - itt van elrejtve minden turpisság. Általánosságban véve ez a típusú biztosítás kizárja a következőket:

  • Szándékos magatartással okoztuk a kárt (alkalmazottnak rossz napja volt, direkt (féldirekt) megkarcolt valamit)
  • Gondatlanul jártunk el (nem végeztük jól a munkát, vagy nem tettünk meg mindent a kár megelőzése érdekében)
  • Törvénytelenül jártunk el (akár csak nem adtunk számlát!)
  • A cégünk tevékenységéből származik a kár (bizony, ezek ki vannak zárva, erre ott van a szakmai vagy szolgáltatói)
  • Ittaság és/vagy kábítószer
  • Bizonyíthatóan ismételt károkozás, amely már nem lehet véletlen.

Ez a típusú védelem azért alapkellék, mert láthatóan olyan dolgokról veszi le a válladról a súlyt, amikre nem is számítasz és amikről nem is tehetsz. Egyenlőre nem találkoztam olyan emberrel, aki szívesen fizetett volna egy ablaktörésért, de amint megtalálom, külön cikket fogok neki szentelni...

A bejegyzés trackback címe:

https://businessdoctor.blog.hu/api/trackback/id/tr2911667964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása